YATIRIM TAVSİYESİ VERME SUÇU YTD.
YTD diğer adı ile Yatırım Tavsiyesi Değildir notu düşülen sosyal medya paylaşımları hakkında hukuki bilgi içerir;
Son günlerde piyasalarda yaşanan dalgalanma insanların piyasalardan haberdar olmasına neden oldu. Sosyal medyanın da etkisi ile insanlar yatırım tavsiyeleri içeren paylaşımlara daha çok maruz kalır oldular.
Yatırım tavsiyesi içeren veya insanları yatırıma yönlendiren paylaşımlara karşı Sermaye Piyasası Kurulu SPK harekete geçti.
SPK’nın yaptırımlarından korkan yatırım tavsiyesi veren kişilerde bu duruma önlem olarak yatırım tavsiyesi içerir mesajlarının sonuna YTD diğer adı ile Yatırım Tavsiyesi Değildir notunu düşmeye başladılar.
YTD diğer adı ile Yatırım Tavsiyesi Değildir notu insanları SPK’nın yaptırımlarından koruyabilir mi?
Bu noktada 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nu incelemek yerinde olacaktır. Kanunun Piyasa Dolandırıcılığı başlığı altında işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ve bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçları düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemeler şu şekildedir;
Piyasa dolandırıcılığı
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6362.pdf
MADDE 107 – (1) Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar. Ancak, bu suçtan dolayı verilecek olan adli para cezasının miktarı, suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamaz.
(2) (Değişik: 27/3/2015-6637/11 md.) Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.
(3) Birinci fıkrada tanımlanan suçu işleyen kişi pişmanlık göstererek, beş yüz bin Türk Lirasından az olmamak üzere, elde ettiği veya elde edilmesine sebep olduğu menfaatin iki katı miktarı kadar parayı, Hazineye; a) Henüz soruşturma başlamadan önce ödediği takdirde, hakkında cezaya hükmolunmaz. b) Soruşturma evresinde ödediği takdirde, verilecek ceza yarısı oranında indirilir. c) Kovuşturma evresinde hüküm verilinceye kadar ödediği takdirde, verilecek ceza üçte biri oranında indirilir.
Sonuç olarak
Düzenlemeyi inceleyecek olursak; piyasalar hakkında yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yapılan paylaşımların piyasa dolandırıcılığı suçunu işlediğinden bahsedebiliriz. Bu noktada paylaşımı yapan kişinin paylaşımda yer alan saikinin/amacının tespiti önemlidir. Bu tespit yapılırken YTD yatırım tavsiyesi değildir notu paylaşımın içeriğinde görülen amacın yönünü değiştirdiği ölçüde önemlidir.
Ancak yatırım tavsiyesi içerdiği ve yatırımcıların kararlarını etkileme amacı yoğun olan bir paylaşımın sonunda yer alan YTD notu hakkaniyet gereği bu etkile amacının gerçekte bulunmadığını göstermeyecektir. Ve Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alan Piyasa Dolandırılığı Suçu’nun unsurları oluşacaktır.