Yaşama Hakkı Perspektifinde Özel Tüketim Vergisi’nin Değerlendirilmesi
Özel Tüketim Vergisi öldürüyor mu?
Hepimizin malumu ÖTV oranları ve bu doğrultuda araba fiyatları arttı. Basit bir araba olan B segment Renault Clio’nun fiyatı 200.000 TL’yi aştı.
Araba fiyatlarının artması vatandaşların daha güvenli arabalara binebilmesini zorlaştırdı.
Misal A’nın 120.000 TL gelir elde ettiğini varsayalım. Bu gelirinin yüzde 20’sini gelir vergisi olarak ödedikten sonra elinde 96.000 TL vergiden arındırılmış kazancı kalsın. Bu kazancı ile araba almak isteyen A, ÖTV ve KDV nedeniyle ortalama çıplak fiyatı 30.000 TL olan bir araba alabilir.
A; Türkiye sınırları içerisinde çalışmasının karşılığı olarak ortaya çıkarttığı 120.000 TL değer ile sadece 30.000 TL değerinde araba alabiliyor. Bu arabanın güvenlik yönünden zayıf olduğu herkesin malumu. Yani A daha güvenli bir araba ile seyahat edip hayatını koruyabilecek iken vergiler nedeniyle güvenliksiz bir arabaya biniyor. Bu durumda A arabası ile yapacağı herhangi bir kazada ölebiliyor. A, 2020 yılında gelişen teknoloji ile üretilen güvenlik standartlarını hayatına dahil edemiyor.
Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Arabalar kazalarda fiyatları ile doğru orantılı olarak ölümlere engel oluyor. Ancak Türkiye’de orta ve alt gelir grubundaki halkın güvenlikli arabalara binmesi neredeyse imkansız hale geldi. Ve bu nedenle orta ve alt gelir grubundaki Türk Vatandaşları 60 70 km hızlarla bile kaza yapsalar ölebiliyorlar.
A eğer bu kadar vergi ödemeseydi ve çalışması ile ortaya çıkardığı 120.000 TL ile ortalama 100.000 TL değerinde bir araba alabilseydi çıplak fiyatı 3 kat daha fazla olan arabanın daha güvenli olduğunu konuşabilirdik. Bu durumda A’nın 60 70 km hız ile yaptığı kazayı sıyrık bile almadan atlattığını görebilirdik.
Siz bu yazıyı okurken bir yerlerde trafik kazası oluyor ve vatandaşlarımız bu kazalarda ölüyor. Belki çocuklar desteklerini/babalarını yitiriyorlar.
Özel Tüketim Vergisi ve diğer vergiler nedeniyle 2020 yılının nimetlerinden faydalanamayan vatandaşlarımızın yaşama hakkı ihlal ediliyor. Yüksel özel tüketim vergisi, yaşama hakkı ile çatışıyor.
Yaşama hakkının varlık nedeni, insanı doğal olmayan ölüme karşı korumaktır. Yaşama hakkı, esas itibarıyla yaşamın sürdürülmesini güvence altına alır.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Madde 2: Herkesin yaşama hakkı hukuk tarafından korunur.
Anayasa Madde 17: Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı (1) Herkes, yaşama, ... hakkına sahiptir.